Begeleid wonen - Gezinshuis Borne

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Begeleid wonen



In januari 2017 hebben wij de mogelijkheid gekregen om een riant huis op 50 meter afstand van ons gezinshuis te huren.
Het afgelopen jaar hebben wij dit huis (de Klip) gebruikt om twee jongeren zelfstandigheidstraining te geven, een aantal avonden per week.
Daarnaast hebben wij een van de gezinshuis kinderen daar regelmatig een op een begeleiding geboden.
De grootte van de vrij gelegen tuin biedt de jonge kinderen van ons gezinshuis de mogelijkheid en de ruimte om veilig te kunnen spelen.

De Klip: Begeleid zelfstandig wonen:

De meeste jongeren die op het punt staan op kamers te gaan wonen kunnen dit doen vanuit een harmonieuze en stabiele thuissituatie. Ze nemen de stap richting zelfstandigheid met de wetenschap dat ze worden ondersteund door betrokken ouders op wie ze altijd terug kunnen vallen.
Voor een kleine groep jongeren ligt dit nadrukkelijk anders. De verhouding met hun ouders is verstoord en de situatie thuis is zodanig belastend voor ouders en jongere dat evenwichtig opgroeien niet meer mogelijk is.

Sommige van deze jongeren hebben een deel van hun jeugd in een pleegezin, leefgroep of gezinshuis doorgebracht. Het groepsleven voegt niets meer toe aan hun ontwikkeling maar vaak zijn ze niet voldoende toegerust om de zelfstandigheid ook echt aan te kunnen.
Door de complexiteit van de huidige samenleving, de eisen die aan hun worden gesteld, de enorme keuzevrijheid en het gebrek aan zelfsturing, lopen deze jongeren het risico dat ze hun problemen moeilijk kunnen ontgroeien, of dat ze na aanvankelijke verbetering weer terugvallen. Bovendien kunnen ze vaak niet bouwen op een betrouwbaar sociaal netwerk dat een oogje in het zeil houdt en bijspringt wanneer nodig.
Deze groep jongeren is de intensievere vorm van jeugdzorg ontgroeid, maar nog niet toe aan een zelfstandig leven.
De vaardigheden hiervoor schieten nog tekort en de financiële en persoonlijke vraagstukken zijn nog te ingewikkeld om zelfstandig op te lossen.
De jongeren moeten leren om zelfstandig te worden.
Een van de beste manieren om dat te leren is door het gewoon te doen, in een zo gewoon mogelijke omgeving.
Maar daarbij is wel de garantie nodig dat je fouten kunt maken, dat je opgevangen wordt als je valt, dat je vragen kunt stellen en dat er vragen aan je gesteld worden. Nodig is ook dat er oprechte belangstelling voor je is, dat er vertrouwen in je wordt gesteld en dat je beschermd wordt tegen te grote risico’s, ook al vraag je niet direct zelf om deze bescherming.

De Klip biedt plek aan drie jongeren die een eigen slaapkamer hebben en gebruik kunnen maken van een gezamenlijke woonkamer, badkamer en keuken.
In het huis leren jongeren waar hun kwaliteiten liggen en welke leerdoelen zij hebben om verder toe te werken naar een zo zelfstandig mogelijk leven. Aan het einde van de plaatsing moet de jongere inzicht hebben of hij/zij zelfstandig kan uitstromen naar een eigen woning of dat hij/zij aangewezen blijft op ambulante hulp en waar deze hulp dan uit moet bestaan.

Op de doordeweekse dagen is er een medewerker aanwezig, van 15.00-21.00 uur die met de jongeren kookt en eet. In de weekenden dat de Klip open is (om het weekend), overlegt de medewerker met de jongeren wanneer het wenselijk is dat zij aanwezig is.

Overdag en in de nachten kan er een beroep worden gedaan op de gezinshuisouders via de telefoon. Indien nodig zullen zij naar de Klip komen om te overleggen met de jongere.

Bij plaatsing is het van belang dat de jongere voldoende stabiel is om in deze setting te gaan wonen. Een bepaalde mate van verantwoordelijkheidsgevoel en zelfstandigheid moet aanwezig zijn. Belangrijk is dat de jongere rekening kan houden met zijn huisgenoten en niet voor overlast zorgt.

De medewerker werkt met de jongeren aan hun individuele doelen die zijn vastgelegd in een plan. Dit plan wordt 3 maal per jaar herschreven en geëvalueerd. Wij maken gebruik van de inzet van onze vaste gedragswetenschapper van Jarabee, zij is tevens aanwezig tijdens de planbesprekingen.


 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu